Opvoeden met gelijke kansen

Het 11de jaarcongres Brede School vond op 19 april plaats onder de titel: Brede scholen en kindcentra op weg naar de toekomst: Innovatief, breed, passend en integraal. Het congres werd georganiseerd in samenwerking met PACT, het landelijk innovatieproject van Het Kinderopvangfonds dat werkt aan de versterking van de pedagogische omgeving voor álle jonge kinderen. Annette van Valkengoed, directeur van het Amsterdamse kindcentrum Laterna Magica ging op zoek naar nieuwe inzichten en bruikbare suggesties voor de praktijk van alledag. Wij vroegen haar wat zij geleerd heeft.

Deze column verscheen eerder in BBMP in maart 2016
Door: Anki Duin en Gerdi Meyknecht
Met: Annette Valkengoed, Laterna Magica

focuskindAls je in samenwerking uitgaat van wat het kind nodig heeft, en daar ook de focus op gericht houdt, dan is interprofessioneel werken eigenlijk helemaal niet zo lastig. Dat vindt Rachel Verheijen, docent Pedagogisch Management Kinderopvang en coördinator Afstudeerfase van Fontys Hogeschool Kind & Educatie. De Fontys Hogeschool is met haar IKC-lab verbonden aan de PACT-Opleidingentafel, waar innovators uit de opleidingenwereld elkaar treff en en werken aan de pedagogische opleiding van de toekomst. Rachel Verheijen vertelt over het project.

Deze column verscheen eerder in BBMP in februari 2016
Door: Anki Duin en Gerdi Meyknecht

bestopgel‘Hoe is het toch mogelijk dat opleidingen altijd achterblijven bij de praktijk? Hoe komt het toch dat bijscholing van medewerkers al op de eerste werkdag lijkt te beginnen. Het gaat niet om hoger opgeleid, het gaat om goed opgeleid! Wander van Es, senior adviseur bij Sardes en betrokken bij PACT vertelt over het Almeerse initiatief om te komen tot opleiding van pedagogische professionals van de toekomst. 

Deze column verscheen eerder in BBMP in april 2015.
Door: Gerdi Meyknecht met Wander van Es

cop lgoCommunity of Practise verbindt zorg aan onderwijs en opvang

Binnen het project PACT werken negen ambassadeurs samen om beloftevolle praktijken in het land te versterken en met elkaar te verbinden. Deze regionale netwerken zijn vindplaatsen voor informatie en advies over geïntegreerde pedagogische praktijken. Janny Reitsma en Sijke Dijkstra zijn beiden ambassadeur van PACT. In hun regio’s - respectievelijk in Groningen en in Drenthe, Friesland Overijssel en Flevoland - stimuleren ze de professionalisering van werknemers uit de kinderopvang, het basisonderwijs en de jeugdzorg

Deze column verscheen in 2017 in BBMP
Door: Janny Reitsma en Sijke Dijkstra