tekst schotlandOp bezoek in Schotland

Medio november 2017 organiseerde de Associatie voor Jeugd een bijzondere studiereis naar Edinburgh. Dit landelijke en actieve netwerk van bestuurders zorg voor jeugd vertrok met 20 gasten uit de wereld van het (passend) onderwijs en gemeenten naar Edinburgh. Op zoek naar mooie voorbeelden over sociale inclusie. Om samen inspiratie op te doen hoe we dit ook voor kwetsbare kinderen en jongeren kunnen realiseren.

Getting it right for every child: de kracht van taal

Deze ‘slogan’ staat centraal in het Schotse jeugddomein. We horen het uit de mond van Nicola Sturgeon (premier van Schotland), van de pedagogisch medewerker in de kinderopvang, van de leerkracht en de social worker. Taal is in Schotland een belangrijk voertuig zodat verschillende functies elkaar kunnen ‘verstaan’, en samen vanuit dezelfde principes kijken naar ouders en kinderen. Zo wordt social inclusion een gezamenlijke opdracht.

Pippi LangkousBron: Margot Koekoek, adviseur onderwijs en kindcentra
Door: Merel Steinweg

Willen we eigenlijk allemaal niet het liefste buiten de lijnen kleuren als het nodig is? Iets beters creëren als het bestaande niet meer toereikend is? Willen we niet allemaal de Pippi Langkous zijn, die regelmatig alle regels aan haar laarzen lapt? Want iedereen weet toch dat er met die saaie, brave en autoriteitsgevoelige buurkinderen Tommy en Annika geen strijd gewonnen wordt.

Lees meer Reactie (0) Hits: 1692

mmul2

Door: Merel Steinweg
Met: Monique Mul, Mirjam van Baar, Kinderopvang Langedijk

Het spreken van dezelfde taal is een voorwaarde om samen te ontwikkelen, groeien en verbeteren. Tussen scholen, opvang en zorg betekent dat het spreken over dezelfde ambities, visies en pedagogisch beleid.

Lees meer Reactie (0) Hits: 1441

Met: Kirstie van der Heide-Güthe - Kindcentrum de Aventurijn
Door: Merel Steinweg

Kijken met nieuwe ogen
windowlligh001Onze nieuwste leerling in groep drie kreeg op zijn eerste schooldag een rondleiding in ons kindcentrum. En wie kan die rondleiding beter geven dan zijn toekomstige klasgenoten. Op dit soort momenten ben ik altijd benieuwd wat onze kinderen nou laten zien van het kindcentrum. Wat vinden ze bijzonder en wat beschouwen ze als normaal? En bovenal, wat leren nieuwe ogen ons? 

Lees meer Reactie (0) Hits: 4103