160221BlogvoetbalBron:Lieke Bovée-Verheijen - IKC Laterna Magica, Amsterdam

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt” zei de legendarische Johan Cruijff. Kindcentrum Laterna Magica heeft haar eigen variatie op deze voetbalwijsheid. Als het gaat om het begrijpen van kinderen hebben zij als motto: “je hebt het pas door als je het ziet door de ogen van het kind”.

bbmmpsamenwer

 

Op 28 januari 2015 organiseerde PACT een masterclass voor zo’n 100 mensen, werkzaam in onderwijs, opvang en zorgorganisaties, over samenwerken in de kinderopvang, onderwijs en jeugdzorg. Twee sprekers werden uitgenodigd: de Antwerpse hoogleraar Patrick Kenis (beleids- en organisatiewetenschapper aan de universiteit van Tilburg en Ruben Fukkink (hoogleraar pedagogiek en kinderopvang aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit was Ruben Fukkinks bijdrage aan deze dag.

Uitnodiging opening kopie 2“Ik denk dat de enorme betrokkenheid van ouders bij de realisatie van het kindcentrum de belangrijkste factor is geweest voor het uiteindelijk succes.” Emile Eshuis is Senior Onderwijsadviseur bij RPCZ, een adviesbureau voor onderwijs en kindcentra uit Vlissingen. Daarnaast is hij ambassadeur van PACT voor de provincie Zeeland

PACT Column Huisvesting
Door: De Aventurijn

bbmpPACT column uit BBMP, maart 2015. 
Door: Clarine de Leve, partner Vyvoj

“Moet er nou echt samengewerkt worden tussen onderwijs, opvang en kinderopvang? Is de ontwikkeling van kinderen gebaat bij het verbinden van hun leefwerelden? Geeft verbinding daadwerkelijk een sterke pedagogische omgeving? We polderen wat af met z’n allen.

mmul2

Door: Merel Steinweg
Met: Monique Mul, Mirjam van Baar, Kinderopvang Langedijk

Het spreken van dezelfde taal is een voorwaarde om samen te ontwikkelen, groeien en verbeteren. Tussen scholen, opvang en zorg betekent dat het spreken over dezelfde ambities, visies en pedagogisch beleid.

Pippi LangkousBron: Margot Koekoek, adviseur onderwijs en kindcentra
Door: Merel Steinweg

Willen we eigenlijk allemaal niet het liefste buiten de lijnen kleuren als het nodig is? Iets beters creëren als het bestaande niet meer toereikend is? Willen we niet allemaal de Pippi Langkous zijn, die regelmatig alle regels aan haar laarzen lapt? Want iedereen weet toch dat er met die saaie, brave en autoriteitsgevoelige buurkinderen Tommy en Annika geen strijd gewonnen wordt.

 

ogenBron: Kirstie van der Heide-Güthe - Kindcentrum de Aventurijn, Middelburg
Door: Merel Steinweg

Onze nieuwste leerling in groep drie kreeg op zijn eerste schooldag een rondleiding in ons kindcentrum. En wie kan die rondleiding beter geven dan zijn toekomstige klasgenoten.